Kategoriat
3D tulostaminen

3D tulostuspalvelut netissä

3D-tulostimia saa jo kuluttajakäyttöön melko edullisesti, mutta alkaen-mallit eivät välttämättä tulosta tyydyttävän laadukkaasti. Toisaalta tuhansien eurojen laite harrastuskäyttööön on ylimitoitettu. Onpa kotikäyttöön hankittua 3D tulostinta ehdotettu vuoden turhakkeeksikin.

Käytännössä suurimmalle osalle tekijöistä on kustannustehokkainta käyttää online-3D tulostuspalveluita. Tämä antaa joustavuutta myös eri materiaalien suhteen, palvelun voi valita sopivan laitteiston perusteella.

Esineen tilaaminen verkon välityksellä vaatii 3D mallitiedoston STL-muodossa. STL eli ”Stardard Triangle Language” on ASCII tai binäärimuotoinen kuvaus esineestä. Kappaleen pinta on jaettu kolmioihin joille määritetään suuntaverktori ja nurkkapisteiden koordinaatit.

STL-tiedoston editoimiseen löytyy myös ilmaisia ohjelmistoja. Suosittuja ovat muun muassa MeshLab, SketchUp ja SculptGL. Ilmaisia malleja löytyy esimerkiksi Thingiverse-sivustolta.

Kaupallisten palveluiden lisäksi tulostimia löytyy joistakin oppilaitoksista ja kirjastoista. Edullisimmillaan PLA-muovisten tulosteiden hinta on alle euron kappale.

Näissä kuitenkin tulostinta on operoitava itse. Esimerkiksi laadukkaiden 3D-pelifiigurien tulostaminen vaatii jo jonkin verran harrastuneisuutta.

Tulostuspalveluissa hintatarjous on tilauskohtainen, ja riippuu ennenkaikkea esineen koosta ja materiaalista. 3D tulostaminen on edullinen valinta etenkin yksittäiskappaleiden kuten prototyyppien valmistuksessa. Myös pienessä sarjatuotannossa se on nykyisin kilpailukykyinen.